World Music

A Világzenéről mindent

Radio

Utolsó kommentek

  • keeroy: Az egész lemez, úgy ahogy van, zseniális! köszönjük a bejegyzést. (2009.03.31. 13:30) John Petrucci and Jordan Rudess
  • bzzuspajk: ha már egy embernek tudtam mutatni valami újat, akkor már van értelme ennek a blognak :) köszönöm ... (2009.03.27. 17:10) Orchestre National de Barbes
  • Pillangószárny: Köszönöm, hogy megmutattad, én nem jutok ki a Szigetre, talán majd az idén. De ez a zene hangulata... (2009.03.27. 15:42) Orchestre National de Barbes
  • Utolsó 20

Linkblog

2009.04.03. 20:25 bzzuspajk

Susheela Raman

Címkék: susheela raman

Az alábbi rövid ismertető az est.hu-ról származik:

"Az 1973-ban dél-indiai tamil bevándorlók gyermekeként Angliában született, Ausztráliában felnőtt, majd Indiában a legnevesebb hindu mesterek egyikénél tanuló énekesnő, a fátyolos hangú Susheela Raman a kilencvenes évek végén Londonba visszatérve látott hozzá, hogy keleti örökségéből és nyugati ízléséből valami egyéni hangzást keverjen ki Sam Mills gitáros-producerrel karöltve."

 

Ajánló: Love Trap - Amba

 

http://www.susheelaraman.com/

Szólj hozzá!

2009.04.01. 18:53 bzzuspajk

Cesaria Evora

Címkék: cesaria evora

 

Akármennyire is hihetetlennek tűnik Cesaria Evora 1988-ban készítette el az első lemezét, annak ellenére, hogy már jóval korábban is zenélt. Hangja mellett előadási stílusa is érdekes, "mezítlábas díva" néven emlegeti a sajtó. Az évek folyamán rengeteg albumot készített, az egyik legkeresettebb világzenei előadójává nőtte ki magát. Számai a morna stílus jegyében születtek, melynek rokona a brazil modinha, az argentin tangó és a portugál fado. Kifinomult melankólia hatja át a zenét.

 

Ajánló: Miss Perfumado - Sodade

 

 

http://www.cesaria-evora.com/

Szólj hozzá!

2009.03.30. 13:45 bzzuspajk

John Petrucci and Jordan Rudess

Címkék: john petrucci jordan rudess

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit keres itt a Dream Theater két oszlopos tagja?- kérdezhetnénk márpedig jogosan. Hiszen ők progresszív rockot játszanak, annak meg mi köze van a világzenéhez!?  Több mint gondolnánk, mivel a progresszív rock számos esetben merít a tradicionális keleti zenéből, mindazonáltal most másról van szó. A könnyűzenei élet talán egyik legtehetségesebb előadópárosa még annak idején előrukkolt egy side projecttel, aminek egyszerűen azt a címet adták, hogy "An Evening with John Petrucci and Jordan Rudess". Ezen az albumon zenei kísérletezések sokaságát hallhatjuk. A számok közül egyet ki kell emelni, mivel úgy vélem, hogy világzene tekintetében is - meg amúgy is - maradandót alkottak vele. Az én toplistámon mindenesre benne van a top10-ben.

Ajánló: John Petrucci and Jordan Rudess - Furia Taurina

 

Rádió használatáról: Az ajánlott számokat mindig meg tudjátok hallgatni a jobb oldali kis rádióban. Mivel véletlen sorrendben játssza le a számok, előfordulhat, hogy nem egyből az éppen bemutatott zenekar száma kerül sorra.

1 komment

2009.03.28. 19:15 bzzuspajk

Les Boukakes

Címkék: les boukakes

A múltkori bejegyzés vonalán kalandozunk tovább, egy újabb francia együttes kerül bemutatásra. Les Boukakes is észak-afrikai tradícióból táplálkozik, azonban szakít a hagyományos hangzásvilággal és bátran kísérletezik, megpróbálja ötvözni a keleti és a nyugati stílusjegyeket. Ügyesen operál a szintetizátorral és a ritmusszekció is kiemelkedő, mint úgy általában az arab együtteseknél. A zene hordozza az arab világ "disco" kézjegyét - amit leginkább az éneken lehet hallani (nyál) - de meg kell mondani, hogy működik a dolog.

 

Ajánló: Bledi - L'Alawi 

 

http://www.boukakes.com/

Szólj hozzá!

2009.03.27. 10:43 bzzuspajk

Orchestre National de Barbes

Címkék: orchestre national de barbes

 

Az ONB egy nagy kultúrolvasztó. A zenekar tagjai szerte Afrikából származnak, jelenleg 12 fővel működnek, de gyakran ennél több zenész is megjelenik a színpadon. Zenéjükre nagy hatással van a nyugat-afrikai hangzásvilág, különböző stílusokat vegyítenek, a rockot, a reggaet, a gnawat és a rait. Zenéjük igazi koncertmuzsika, aki szigeten hallotta őket, megtapasztalhatta ezt - többek között én is ott ismerkedtem meg velük. Pont ezen okból kifolyólag, hogy erőteljes produkciót adnak, felvételről visszahallgatva enyhe csalódás érhet minket. Különösképpen az arab világban elterjedt plasztik szintetizátor hangzás nehezen emészthető.

 

Ajánló: En Concert - Zawiya

 

 

http://www.orchestrenationaldebarbes.com/

2 komment

2009.03.25. 14:51 bzzuspajk

Palya Bea

Címkék: palya bea

 

Mindig is nagyra tartottam azokat az előadókat, akik ismertek, mégis ugyanúgy élik hétköznapjaikat. Palya Beával a kettes metró egyik szerelvényén futottam össze, hirtelen nem jutott eszembe, honnan is ismerhetem. Segítségemre az utastársaim siettek, akik természetesen egyből felismerték és elkezdetek sustorogni körülötte. Beát ez láthatóan nem zavarta, és mosollyal az arcán utazott tovább.

Talán nem túlzok, mikor azt állítom, hogy Bea a magyarországi zenei élet egyik legsokoldalúbb és legtehetségesebb előadóművésze. Magyar, cigány, bolgár és indai zenével foglalkozik, eddig öt albuma jelent meg.

 

Amit célszerű ismerni: minden, de Ágról ágra - Úton

 

 

http://www.palyabea.hu

Szólj hozzá!

2009.03.24. 12:09 bzzuspajk

Elért minket is a válság: Radio Tarifa

Tegnap még jókat mosolyogtam, mikor itt-ott megpillantottam egy-egy posztot a válságról, mely a sújtja a kis hazánkat és úgy kollektíve az egész világot. De ma arra ébredtem, hogy saját bőrömön kell tapasztalom ezt a jelenséget. Komoly dilemmába kerültem, hogy milyen zenekart mutassak be nektek. Válság ez kérem. 

Na, de a rossz tréfát félretéve, egy számomra nagyon kedves formáció szeretnék bemutatni. 1993-ban adták ki első lemezüket, melyet aztán további három követett, legutoljára 2003-ban jelentkeztek új anyaggal. Talán a legutolsó albumuk zeneileg a legkiforrottabb, viszonylag sok stílust ötvöznek, általában a flamenco jelzőt aggatják rájuk, de ... hüm, nincs de. Döntsétek el ti.

Ha valaki látta őket élőben, szívesen meghallgatnék egy élménybeszámolót

 

Amit ismerni kell tőlük: Fiebre - Elli Yeddi Hag Ennas

 

 

 

http://www.radiotarifa.com/home.html

Szólj hozzá!

2009.03.23. 23:35 bzzuspajk

Online Radio

Felraktam egy Rádió modult, így a kötelező számokat online lehet hallgatni. Természetes minden számot szerzői jog véd, így nem lehet őket letölteni.

Szólj hozzá!

2009.03.23. 18:20 bzzuspajk

Tinariwen

Címkék: tinariwen desert blues

 

A szigetes nagyközönség már kétszer találkozhatott eme remek zenekarral, mely sivatagi bluest játszik. Annak idején Robert Plant úgy nyilatkozott róluk, hogy "Amikor először hallottam őket, úgy éreztem, ez az a zene, amit egész életemben kerestem”. Kétségkívül erőteljes muzsikát csinálnak, aki volt koncertjükön tudja, hogy maradandó élményt nyújtanak.

 

Amit ismerni kell tőlük: The Radio Tisdas Sessions - Imidiwaren

 

http://www.tinariwen.com/

http://www.origo.hu/zene/20070810-tinariweninterju-a-szigeten.html

Szólj hozzá!

2009.03.22. 10:36 bzzuspajk

16 Horsepower

Címkék: folk country 16 horsepower

16 Horsepower Promo Picture

 

 Be kell valljam erről a zenekarról először az MR2 Petőfi világzenei műsorában hallottam.(hallgassátok - csütörtök este megy) A műsorvezető nem is kísérelte meg besorolni, hogy valójában milyen stílusban játszanak, de annyi biztos, hogy van egy kis folk-country beütése. Sajnos már felbomlottak, de attól még helyet kellett kapniuk itt a blogon. Zenéjük hallatán mindig az "Út a vadonba" című film jut eszembe.

 

Amit ismerni kell tőlük: Secret South - Cinder Alley

 

 

 http://www.16horsepower.com/

Szólj hozzá!

2009.03.21. 11:38 bzzuspajk

Buena Vista Social Club - Chan Chan

Címkék: buena vista social club chan chan

Üdvözlet mindenkinek itt a World Music blogon.

Legalább kétnaponta fel fog kerülni egy bejegyzés, egy-egy olyan világzenét játszó zenekarról, melyet egyszerűen ismerni kell!!! Nem lesz hosszú beveztés, mivel elsősorban a zene élvezetéről lesz szó.

Nyitóposztnak a Buena Vista Social Club, Chan Chan című számát rakom fel. Remélem sokunk részesült abban a szerencsében, hogy élőben is láthatta ezt a zseniális formációt.

 

http://www.buenavistasocialclub.com/

Szólj hozzá!